Utdanningshistorisk nettverk i Norge ble stiftet høsten 2022. Dette er det andre nyhetsbrevet som nettverket sender ut.
I dette nyhetsbrevet vil du finne informasjon om det som rører seg i det utdanningshistoriske miljøet i Norge. Det kan være arrangement, stillingsutlysninger, publikasjoner, formidling og lignende. Nyhetsbrevet blir ikke bedre enn de tipsene vi får, så vi anbefaler alle å sende inn tips om store og små nyheter fra sin fagmiljø. Send en mail til elise.djupedal (a) ntnu.no.
Utdanningshistorisk konferanse 20.-21. april
Den første utdanningshistoriske konferansen i Norge går av stabelen i Drammen 20.-21. april 2023. Fram til nyttår er det early bird-pris 2500,- for påmelding. Frist for å sende inn abstracts er 1. mars. Se for øvrig eget innlegg med mer info om konferansen.
ISCHE-konferansen 18.-21. juli
International standing conference for the history of education (ISCHE) 44 finner sted 18.-21. juli 2023 i Budapest, Ungarn. Tema er “Histories of education and reform: traditions, tensions and transitions”. Frist for å sende inn abstract er 31. januar 2023. Les mer her.
Ph.d.-kurs i utdanningshistorie 5.-9. juni
5.-9. juni 2023 arrangerer Universitetet i Groningen, Uppsala universitet, Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og Ku Leuven ph.d.-kurs i utdanningshistorie i Groningen. Tema er “Historical analysis, presentation and narration”. Søknadsfrist 1. mars 2023. Les mer her.
Sommerskole i utdanningshistorie 8.-10. juni
8.-10. juni 2023 arrangerer EERA, ISCHE med flere utdanningshistorisk sommerskole for ph.d.-studenter i Zürich i Sveits. Deltakelse er gratis. Arbeidsspråket er engelsk. Søknadsfrist er 31. desember 2022. Les mer her.
Call for paper: Education and coloniality in the Nordics
Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk har lyst ut et utrop om “education and coloniality” der det i stor grad åpnes for historiske perspektiv. Frist for å sende inn abstract er 1. februar. Les mer her.
Aktuelle publikasjoner
- Helsvig, K. G. (2022). Den amerikanske drømmen som mareritt og mulighet – bokanmeldese av “The Tyranny of Merit”. Agora, 40(2-3).
- Rogne, M. (2021). Den nye norskplanen (L20) i historisk perspektiv. Norsklæreren, (2).
- Schaanning, E. (2022). Meritokratiets historiske betydning. Arr – idéhistorisk tidsskrift, 34(1)
- Sæther, S., Borgen, J. S., & Leirhaug, P. E. (2022). Lek i læreplanen i kroppsøving – historisk konseptualisering. Acta Didactica Norden, 16(3).
- Norsk pedagogisk tidsskrift har reformer i høyere utdanning som tema for siste nummer.
- Bjørnestad med kolleger har akkurat gitt ut første del av evalueringa av seksårsreformen kalt Hit eit steg og dit eit steg – sakte, men sikkert fremover?
Utdanningshistorisk forskning i offentligheten
- Hvordan har barns lek endra seg historisk? En forskningsartikkel fra Gunilla Eide Isaksen, Ragnhild Norderhus og Maria Øksnes (alle NTNU) fra 2021 har fått oppmerksomhet på både Gemini og NRK.
- Forum for kritisk tenkning og kritiske perspektiver i skole og lærerutdanning ved Oslomet arrangerte seminaret “Forsvinner fagene med fagfornyelsen?” med Torbjørn Røe Isaksen (E24), Marte Blikstad-Balas (UiO) og Kirsten Sivesind (UiO) i november. Se opptak av seminaret her.
- Eivor Andersen Oftestad (Inn) skrev teksten “Skolen er statens hjerte” i Dag og tid.
- Afshan Bibi (UiO) har blitt intervjua på forskning.no om framveksten av historiske lærerkulturer. Intervjuet baserer seg på hennes kapittel i boka “The nordic education model in context“.
- Elise Farstad Djupedals (NTNU) forskning på økninga av undervisningstid på småtrinnet har blitt omtalt på NRK og i Morgenbladet. Forskninga fant også veien til spørretimen på Stortinget.
- Kim G. Helsvig (Oslomet) og Merethe Roos (USN) har skrevet om skolebyråkratiets økte makt under overskrifta “Makten og avmakten i skolepolitikken” i VG.
Utdanningshistorisk podcast-deltakelser
Skole- og utdanningshistorikere har deltatt på så mange podcaster i høst. Du finner podcastene ved å følge lenkene under eller ved å søke opp podcasten der du hører podcast.
- Harald Thuen (Inn) har presentert 300 års skolehistorie på en time i podcasten “Et bedre skole-Norge“
- Kim G. Helsvig (Oslomet) og Merethe Roos (USN) har gjesta “Rekk opp hånda!” for å snakke om hva vi ønsker å oppnå med utdanning.
- Willy Aagre (USN) har snakka om Anna Sethnes liv og virke i “Barnehagemegafonen“
- Willy Aagre har også spilt inn to episoder med Espen Schaanning (UiO) for podcasten “Utforsk“. Begge handler om skolens mening og følger opp boka “50 år etter Nils Christie” som kom før i år.
- Elise Farstad Djupedal (NTNU) har deltatt på “Lars og Pål“, “SL-podden“, “Et bedre skole-Norge” og “Rekk opp hånda” om den politisk styringa av skolens kunnskapsinnhold fra 70-tallet til i dag.
Bildekreditt: Sauland skole i Hjartdal kommune (Peter Fiskerstrand)
Leave a Reply